http://www.myspace.com/eve_feronia
Žurnāli, kurus lasu es:

Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Vēsturiskie briesmoņi...lol ToP 10
Publicēts 23. janvārī, 2009.
Top 10 !Dažādām kultūrām dažādi briemoņi...mitoloģiski un pārdabiski.

Oni (japāņu) oni

Variācijas ir daudz, bet parasti viņus raksturo kā šausmīgus,lielus briesmoņus ar asiem nagiem, mežonīgiem matiem un diviem gariem ragiem kas aug no galvas. Viņi ir humonoīdi, bet lielākoties viņus attēlo ar nedabiskiem sejas vaibstiem, kā dīvainu skaitu acīm, un daudz pirkstiem vai īkšķiem. Viņu ādas krāsa variee daudzkrāsainībā bet lielākoties viņi tiek attēloti sarkanā vai zilā krāsā. Viņu niknais paskats tiek pastiprināts ar tīģerādas gurnapsēju un dzelzs vāli.

 

  • Milzis cilvēkēdājs,Ogre (bieži franču pasakās)

ogre

 Ogres ir lieli, cilvēkveidīgi,atbaidoši briesmoņi. Bieži pieminēti pasakās ka briesmoņi kas barojas no cilveku gaļas, un ir parādījušies daudzās senās un jaunās pasakās. Parasti Ogres ir attēloti ar lielu galvu, daudz matiem un bārdu, lielu vēderu un spēcīgu ķermeni.
Viens slavens Ogre ir populārajā datoranimācijas filmā Šreks. :)

  •  Vampīrs ( slāvu )

dracula

Vampīri ir mitoloģiski radījumi kas ir pazīstami kā cilvēku asins un dzīvības atņēmeji.Protams dažos izņēmumos viņi medī dzīvniekus. Vampīriem ir dažadi izskati un raksturojums, atkarībā no vietas un kultūras. Lielākoties vampīri tiek raksturoti kā atdzīvināti miroņi kas izdzīvo barojties no dzīvajiem cilvēkiem. Termins- vampīrs tika popularizēts 18. gadsimtā un cēlās no DA Eiropas folkoloras, Grieķijas un Balkāniem. Folkloriskie vampīri tika raksturoti kā miroņi kas apciemoja savus mīļos cilvēkus un radīja postījumus vai nāvi vietā kurā viņi kādreiz bija dzīvojuši. Viņi staigāja līķautā,viņiem nebija ilkņu un bieži tika raksturoti kā piepampuša, sārta vai tumša paskata.

 

  •  Mūmija(Ēģiptiešu)

mummy

Mūmija ir mironis kura āda un izkaltētā miesa konservējusies no tīšas vai nejaušas ķīmiskas iedarbības vai ekstrēma aukstuma, zema mitruma līmeņa, vai gaisa trūkuma. Ir ļoti daudz stāstu par lāstiem kas saistīti ar kapeņu apgānīšanu kas saistīta ar mūmijām. Bet šie stāsti ir vairāk saistīti ar mūsdienu izdomātajiem stāstiem par staigājušajām mūmijām. Labs tāda veida piemērs ir kinofilma "Mūmija".

 

  • Vilkacis (ģermāņu)

werewolf

Vilkači ir mitoloģiski cilveki ar spējām pārvērsties par vilku vai vilkveidīgu radījumu, tīši ar maģijas palīdzību vai arī esot nolādēts ar lāstu. Viduslaiku hronists Gervase no Tilburijas (Tilbury) saistīja pārvēršanos ar pilnmēness uzaušanu; taču ir pirādījumi ka saistība pastāvēja Seno Grieķu vidū, parādoties Petroneja rakstos.
Mūsdienu pieņēmums par vilkačiem (un vampīriem) atklāj ka tā ir slimība no kuras cilvēki cieš, Porfīrija (porphyria).

 

  • Mājas gars, goblins (anglo-saksoņu)

 goblini

Goblini ir ļauni, īgni, nerātni radījumi, bieži raksturoti kā rūķveidīgi fantomi. Goblinu augums svārstās no rūķa līdz cilvēka garumam.Gobliniem ir daudz dažādu spēju, temperamentu atkarībā no stāsta un reģiona no kura viņi cēlušies. Citos gadījumos Goblini tiek raksturoti kā neciešami mazi briesmonīši kas taisa tik problēmas, un tiek pielīdzināti ķeltu braunijiem(celtic brownies).

 

  • Banšija (spoks, kura gaudas pareģo nāvi) Ķeltu

 banshee

No īru valodas bean si ("sieviete no sidhe" vai "Sieviete no feju paugura"). Ir sievietes gars īru mitoloģijā, bieži dēvēts par nāves pareģotāju un ziņotāju no Tās Pasaules. Tā tika teikts, ja vairākas banšijas parādījas vienuviet, kāds varens vai svēts cilvēks mirs.
Stāsti dažuviet stāsta ka sieviete, lai gan saukta par feju, bija kādreiz nogalinātas vai dzemdībās nomirušas sievietes gars.
Banšijas tiek bieži raksturotas kā ģērbušās baltā vai pelēkā, gariem matiem.Matus viņas ķemmējot ar sudraba ķemmi. Citos stāstos banšijas tiek attēlotas ģērbjamies zaļā,sarkanā vai melnā ar pelēku apmetni.
Pēc īru tradīcijām banšija apraud tikai par piecām īru ģimenēm: O Neils, O Briens, O Connors, O Gradys un Kavanaghs.

 

  • Gorgona (grieķu)

 gorgona

Grieķu mitoloģijā Gorgona bija ļauna sieviešu briesmone ar asiem ilkņiem un dzīviem matiem kuri sastāvēja no indīgām čūskām. Dažreiz Gorgonām tiek piedēvēti zelta spārni, bronzas ķetnas un mežacūkas ilkņi. Pēc mītu apgalvojumiem, Gorgonas skatiens pārvērta uzlūkotāju par akmens skulptūru.Gorgonu mājas ir vistālākā Rietumu okeāna mala, pēc vēlākiem noskaidrojumiem, Lībijā.No trīs Gorgonām tikai Medūza ir nemirstīga. Trīs Gorgonas- Stheno( varenā ), Euryale( tāllēcēja ), un Medusa ( Karaliene ).

 

  • Zombijs (latīņamerika)

 zombijs

Zombiji ir atdzīvināti cilvēku miroņi bez samaņas. Stāsti par zombijiem radās Afro-Karību Vūdū spirituālajā ticības sistēmā. Citas drausmīgas versijas ir radušās mūsdienu moderno šausmas filmu izpildījumā, kur viņi tiek atdzīvināti ar pārdabisku spēju vai zinātnisku eksperimentu palīdzību;barojas no dzīvo cilvēku smadzenēm. Viņiem nav intelekta, un ne vienmēr tiek vadīti ar kāda kontroli. Mūsdienās zombiju tēma tiek izmantota arī parodijkomēdiju sižetos. :)

 


Komentāri (3)
Vēsture: un kā ar velniem un raganām? pūķiem? utjp:)
23/01/2009 17:11
Ieva: Būs man jāuzlabo raksts...bet protams, aizmirsu raganas, pūķus gan te neminēšu, jo Ķīnā pūķis ir labs simbols...velns...velns nav briesmonis bet gan kritis enģelis...:) Protams ir vēl daudz briemoņu, tiks papildināts...;)
28/01/2009 05:29
māsa: Medūza no visām trim māsām tieši bija vienīgā MIRSTĪGĀ. Viņai taču tika nocirsta galva!
14/03/2010 20:09
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: