http://www.myspace.com/eve_feronia
Žurnāli, kurus lasu es:

Arhīvs
Marts, 2024
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Šaušalīgākie pasaku pirmsākumi!
Publicēts 20. janvārī, 2009.
Pagātnē sarakstītās pasakas parasti bija pilnas drausmu un šaušalīgu savijumu un beigām. Mūsdienās Walt Disney romantizēja slavenās pasakas lai bērniem un pat pieaugušajiem nebūtu jādrebinās bailēs par to patieso būtību. Šeit es izskaidrošu patiesos stāstus pasakām...ja ziniet citas pasakas kuras man nav pieminētas sarakstā, nekautrējieties,komentējiet!

sarkangalviteSarkangalvīte
Versija kuru mēs zinām šai pasakai ir diezgan saulaina un laimīga. Sarkangalvīte tiek izglābta ar mednieka(mežsarga) palīdzību nogalinot ļauno vilku. BET orģinālajā franču( Čarles Perrault ) versijā beigas nav tik saulainas. Šajā versijā mazā meitenīte ir labi audzināta, jauna lēdija kurai vilks pateica nepareizu ceļu kad viņa prasīja pareizo ceļu pie vecmāmiņas. Mulķības apņemta Sarkangalvīte pieņem vilka teikto padomu un iet pa to ceļu kuru viņš norādīja...un tika apēsta. Un šeit stāsts beidzas. Nav mednieka(mezsarga), nav vecmāmiņas, tikai resns vilks un mirusi Sarkangalvīte. Un šīs pasaciņas morāle? "Nepieņem padomus no svešiniekiem".

 

Mazā Nāriņa Mazā Nāriņa

Mums jau zināmajā Disney versijā Mazā Nāriņa,beigas ir labas un sirsnīgas...Ariela tiek pārvērsta par cilveku lai varētu apprecēt Eriku.Viņi apprecas cilveku un nāru klātbūtnē.
BET pašā pirmajā versijā kuru sarakstija Hans Kristians Andersens(Hans Čristian Andersen), nāra redzēja kā princis apprec princesi un viņa zaudē cerību.
Viņai tiek piedāvāts nazis ar kuru nodurt princi līdz nāvei, bet viņa nevēlējās un tāpēc ielec jūrā un nomirst pārvēršoties par putām...lai lasītajiem beigas būtu patīkamākas Hans Kristians Andersens mazliet uzlaboja beigas. Tai vietā kur viņa nomirst pārvēršoties putās, viņa pārvēršās par "Debess meitu", kas gaida vietu debesīs...bet tikvaitā, beigas liek noprast ka viņa ir mirusi.

 

Sniegbaltīte Sniegbaltīte

Pasakā par Sniegbaltīti kuru mēs zinām, Karaliene palūdz medniekam nogalināt Sniegbaltīti un atnest kā pierādījumu viņas sirdi. Mednieks nevarēdams piepildīt Karalienes doto uzdevumu, nogalina mežacūku un pasniedz Karalienei tās sirdi. Šķiet ka Disney daudz nesabojāja patieso stāstu, bet izlaida vienu svarīgu elementu: Orģinālajā pasakā Karaliene medniekam lūdz atnest viņam Sniegbaltites plaušas un aknas kuras būtu servētas Karalienei pusdienās!Un vēl orģinālajā stāstā Sniegbaltīte pamožas no kratīšanās atrodoties uz zirga kuru vadīja princis uz pili.Nevis no skūpsta...
Tātad ko īsti princis vēlējās no mirušās princeses ķermeņa, atstāšu jūsu fantāzijā.
Un vēl kas, Grimmu versijā pasaka beidzas ar to ka Karaliene tiek piespiesta dejot līdz nāvei sarkanās, karstās dzelzs kurpēs.

 

Guļošā skaistule Apburtā princese

Orģinālajā stāstā brīnišķīgā princese tiek guldīta dziļā miegā kad pieskaras apburtajai vārpstiņai. Viņa nogulēja 100 gadus līdz kādu dienu atnāca princis, noskūpstīja un pamodināja guļošo princesi no ilgā miega.Viņi iemīlas, apprecas un dzīvo laimīgi mūžu mūžos...BET orģinālajā stāstā viss nav tik salds un skaists. Orģinālajā stāstā jauna sieviete iekrīt dziļā miegā pēc pareģojuma, nevis lāsta. Un tas nav skūpsts kas pamodina princesi: Karalis redzot princesi guļam un vēloties...mazliet...izvaro guļošo. Pēc deviņiem mēnešiem viņa piedzemdē dvīņus (esot miegā).Viens no berniem sūkāja viņas īkšjķi un līdz ar to izņēma iedūrušos linu šķiedru kura sievieti bija iemidzinājusi. Viņa pamožas izvarota un kā divu bērnu māte.

 

Zeltmatīte un trīs lāčiZeltmatīte un trīs lāči

Šajā sirsnīgajā pasakā mes dzirdam par skaistu zeltmatīti kura atrod māju kura pieder trīs lāčiem, viņa ielien iekšā un uzēd viņu ēdienu, pasēž krēslos, un beigās aizmieg uz mazākā lāča gultiņas. Kad lāči atgriežas mājās viņi atrod meiteni guļam gultā- viņa pamožas un aiz bailēm izmūk pa logu ārā. Orģinālajam stāstam (1837 gads), ir divi varianti.Pirmajā variantā lāči atrod Zeltmatīti, saplosa un apēd.Un otrajā variantā viņa ir īstenībā veca vecene kura pamostoties izlec ārā pa logu( kā ierastajā versijā par Zeltmatīti) Un lai cik tas nebūtu šausmigi, tomer ir nedaudz smieklīgi, pašās beigās tiek citēts: Vai nu viņa salauza kaklu lecot ārā pa logu vai arī tika arestēta par klaiņošanu un aizsūtīta uz cietumu. :D

 

Ansītis un Grietiņa Ansītis un Grietiņa

Populārajā versijā mēs lasām par diviem bērniem kuri nomaldās mežā, blandoties caur mežu izdodas atrast Piparkūku namiņu kura pieder ļaunajai raganai.Bērni tiek turēti kā vergi kurus viņa gatavoja apēšanai. Bērni atklāj kā varētu aizmukt un iemet veco raganu ugunī un aizmūk.
Agrākajā franču versijā šim stāstam kurš saucas Pazudušie bērni, raganas vietā ir Velns. Un Ļaunais Velns tiek bērnu apmānīts( gandrīz tāpat kā veco raganu) bet saprot un uztaisa steķi lai uzliktu vienu no bērniem lai noasiņotu. Bet bērni gudri izdomādami tēlo ka nezin kā uzlīst uz steķiem, tāpēc Velna sieva nodemonstrēja kā to darīt...kamēr viņa tur demonstrēja bērni pārgrieza viņai rīkli un aizmuka.

 

Pelnrušķīte Pelnrušķīte

Modernājā Pelnrušķītes pasakā mums ir skaistā Pelnrušķīte un princis, un ļaunās pusmāsas kuras apprec lordus, ar laimīgām beigām.
Šīs pasakas sākums meklējams 1 gs (BC) kur Starbo varone īstenībā tika saukta par Rhodopis nevis Pelrušķīti. Pasaka ir ļoti līdzīga mūsdienu versijai bet ar izņēmumiem- nav kristāla kurpīšu un nav ķirbju kariete.
Bet ieskatoties skaistajā versijā šai pasakai ir vērts ielūkoties tumšajā pusē.
Nejaukās pusmāsas nogriez savas pēdas mazākas lai varētu ievilkt kristāla kurpītēs,cerot ka apmulķos princi.Princis tiek brīdināts no baložiem kuri izknābāja pusmāsu acis.Visu savu mūžu pusmāsas pavada kā aklas ubadzes kamēr Pelnrušķīte gozējas luksusa dzīvi prinča pilī.Skaisti!

 

 


Komentāri (2)
Džerijs Šterns: KBH Komandai "Уездный город" bija fantastiska uzstāšanās sakarā ar pasaku par Koloboku, diemžēl nevaru to nekur online atrast. Bet var paskatīties tā vietā šo :D
http://www.youtube.com/watch?v=NBHcDRnsJEs
21/01/2009 21:27
Džerijs Šterns: vo, atradu tomēr arī to otru!
http://www.youtube.com/watch?v=1qvrL03qW2o
21/01/2009 21:32
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: